Water Waves

Water Waves werkt hard om de ecologische voetafdruk van de glastuinbouw te verkleinen. In de zomer van 2020 heeft Water Waves een stap kunnen maken naar een launching customer. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van het bedrijf. Maar dit is niet het begin en zeker niet het einde van de intensieve samenwerking tussen Water Waves en WaterCampus Leeuwarden.

Het verhaal van Water Waves, opgericht door ondernemer Mateo Mayer, begint ongeveer tien jaar geleden. Samen met Wetsus ontwikkelde hij een innovatieve, op echografie gebaseerde technologie. Met behulp van sonische trillingen is de technologie in staat om deeltjes af te breken en afvalwater te desinfecteren.

Mateo ontdekte dat het proces nog beter en efficiënter gemaakt kon worden door het te combineren met andere technieken. In 2014 werkte hij samen met Lamp-Ion, een andere spin-off van Wetsus.

Water Waves heeft uitgebreide tests uitgevoerd bij het Waterapplicatiecentrum (WAC) in Leeuwarden. Er werden twee prototype reactoren getest. De eerste was een batchreactor, gevolgd door een continue stroomreactor. Een deel van de ontwikkelingskosten voor de technologie is gefinancierd door het subsidieprogramma VIA 2018 Plus van SNN (Coöperatie Noord-Nederland).

Sinds de zomer van 2020 test Water Waves haar all-in-one concept bij een launching customer in het Friese Berlikum. Afvalwater wordt gedesinfecteerd, pesticiden worden uit afvalwater verwijderd en algen worden vernietigd in regenwatertanks van duizend kubieke meter. Voor dit project werkte Water Waves samen met twee andere organisaties die nauw verwant zijn aan de WaterCampus: Appsen, eveneens een Wetsus spin-off en Aquacolor Sensors.

De stap naar de launching customer was mede mogelijk gemaakt voor Water Waves via een voucher van het internationale VIDA programma, een programma van Water Alliance.

WaterCampus vormt een keten van schakels tussen onderwijs, gespecialiseerd onderzoek, testprogramma’s, gespecialiseerde laboratoria, een applicatiecentrum, demosites en tenslotte marketing, matchmaking en succesvol ondernemen, de WaterCampus Innovation Chain. In een artikel over Water Waves, gepubliceerd begin 2021. De volgende foto uit dit artikel maakt duidelijk hoe Water Waves ondersteund wordt in de verschillende fasen van de innovatieketen.

Ook geïnteresseerd om succesvol te worden?
Neem dan contact op met Ronald Wielinga onze manager ondernemerschap via +31 6 121 38 876 of r.wielinga@watercampus.nl of lees hieronder meer.

Hortibatch

Als resultaat van het VIDA-project heeft Water Waves de Hortibatch gelanceerd. De Hortibatch werkt volgens het principe van oxidatie met UV-C straling, waterstofperoxide en ultrageluid. De gewasbeschermingsmiddelen worden geoxideerd met de UV-C straling en het waterstofperoxide. Het ultrasone geluid versterkt dit proces en zorgt er tegelijkertijd voor dat de kwartsbeschermingsbuizen schoon blijven dankzij de geluidstrillingen. Optische sensoren bewaken het proces. De Hortibatch werkt volledig automatisch en kan zowel drainwater zuiveren voor drainage als desinfectie. Via het lokale netwerk en een clouddienst is alles in realtime te volgen en is de historie in te zien. Dankzij gepatenteerde ultrasone technologie met frequency sweep en het batchproces is de Hortibatch energiezuinig en is de footprint van de gehele installatie beperkt tot een europallet van 120 X 80 cm. Geïnteresseerd in het product? Neem dan contact op met Mateo Mayer.