Vernieuwing tegen verfverontreiniging

Kleurrijke rivieren versierden het Indiase landschap – het was een triest uitzicht voor vele Indiërs, zo ook voor Antony Cyril Arulrajan. De enorme verf- en textielindustrie die het Aziatische land huisvest, was de oorzaak van dit milieuprobleem. Nieuwe wetgeving is nu van kracht om de impact van dit industriële afval te verminderen, maar er blijft nog altijd veel over. Onze ingenieur ontwierp een oplossing, gedreven om te helpen en gewapend met kennis over afvalwater en materiaalkunde. Het prototype hiervan staat voor de deur, met een financiële en ondernemende impuls van NEW-ttt.

Perfecte samensmelting van achtergronden

Hoewel de stroom van kleurrijke rivieren door het land klinkt als een idyllische omgeving, is niets minder waar. India, met zijn grote textielindustrie, had een even grote verf- en pigmentsector nodig die hun afval in de kostbare rivieren loosde. Nu moet al het verfafval vast zijn, en als gevolg daarvan wordt het niet meer in de rivieren geloosd. Het blijft echt afval, aangezien deze complexe mengelmoes moeilijk te recyclen is.

Antony voelde tijdens zijn promotieonderzoek soms dat zijn bevindingen niet op korte termijn toepasbaar waren. Maar na het aanschouwen van dit probleem, zag hij in plaats daarvan een kans – om direct te helpen. Antony studeerde eerst scheikunde voordat hij zijn promotieonderzoek deed in waterzuivering en membraan gedreven scheikunde. Hij voelde dus dat hij de perfecte combinatie van achtergrondkennis had om de uitdaging aan te gaan.

Moed

Bij Wetsus, op de WaterCampus waar Antony studeerde, deed zich ook een kans voor. Jaarlijks wordt daar, als onderdeel van NEW-ttt, een Business Development Cursus en een Business Challenge georganiseerd. Hierin worden deelnemers uitgedaagd om hun bedrijven te pitchen (en ontwerpen) voor een jury. Ze krijgen tips en trucs terug van ervaren ondernemers en in Antony’s geval zelfs nog meer kansen om zijn bedrijfsidee na te streven.

Na zijn ontmoeting met Ronald Wielinga werd Antony gescout voor steun van NEW-ttt. Hij pitchte een product dat de verschillend geladen verfzoutdeeltjes kon scheiden. Dit leverde hem een plek op in de intensieve ondernemerscursus VentureLab – die zijn deelnemers onderdompelt in de volledige zakenwereld.

“VentureLab liet me een hele andere kant zien van het vertellend over de wetenschap – op een ondernemende manier. Je leert toegankelijker te zijn over je onderzoek. Het is een spannende manier van praten. Het heeft mij goede communicatieve vaardigheden bijgebracht,” zegt Antony enthousiast, “en het geeft je moed.”

En hij leerde nog meer van zijn ervaringen in Groningen. “Ik had een interview, een beetje zoals dit eigenlijk, over mijn bedrijfsidee in Groningen. En dat bracht me uiteindelijk op het bureau van een ervaren ondernemer die bereid was een samenwerking met mij aan te gaan.”

Nu, gewapend met zijn eigen nieuwe kennis, een kickstart van NEW-ttt, en een ervaren partner, kon Antony zijn plan van aanpak uitstippelen. “We hebben nu een B.V. opgericht, en ik heb een paar fabrieken in India bezocht om te zien wat ze ter plaatse nodig hadden. We hebben een cel gebouwd, ondersteund door onderzoeksruimte in het WAC en materialen van Wetsus, en de efficiëntie ervan, althans gedeeltelijk, verbeterd van 20 naar 60%. Wat nu nog rest, is het vinden van meer investeerders, het verder intensiveren van onderzoek en ontwikkeling, en het voltooien van het prototype.”

Wil je ook succes behalen?

Neem contact op met Ronald Wielinga, ondernemensbeheerder via +31 6 121 38 876 of r.wielinga@watercampus.nl.