De carbon-capturestartup SeaO2 is nu al haar bescheiden werkplek in Leeuwarden ontgroeit nu ze een grootschalige pilot naderen. Minder dan een jaar geleden trapte CTO Rose Sharifian het begin af met een membraanstack in het Water Application Centre op de WaterCampus (voorgaand bericht). Nu schaart haar bedrijf zich samen met REDstack onder een dak op de Afsluitdijk. Met de eerste carbon-credit verkoop en een nominatie voor de Elon Musk’s XPRIZE, kan SeaO2 nog een stap verder op eigen benen staan.
Als een tiener in zijn ongemakkelijke groeispurtfase past menige huisvesting SeaO2 niet meer in een razend tempo. “We zijn uit onze labschaal gegroeid,”zegt chief technology officer en co-founder Rose Sharifian met trots. “De standaard labopstelllingen passen niet meer bij onze behoeften, maar over bulk kunnen we ook nog niet spreken. We hebben ons al tot bouwmarkten gekeerd om onze huidige infrastructuur te bouwen.” De oplossingen van deze uitdagingen onthullen mooi haar ingenieursachtergrond.
Gelukkig kunnen ze hulp krijgen van de Wetsus-spinoff REDstack – gehuisvest op de Afsluitdijk. “Nu we uit het WAC vertrokken zijn, bieden zij ons hun faciliteiten. Ze pompen er al gefilterd zeewater op en hebben zoet water tot de beschikking.” Het is nodig om verder te komen. “We zijn nu al vlak bij Technological readiness level 5, zeg 4.8 op de schaal van marktgereedheid. We hebben langdurige experimenten met ‘echte’ stoffen, maar voor TRL 5 moeten die een paar maanden voortdurend draaien.”
Het heeft al vijf kilogram koolstofdioxide opgeleverd en een eerste klant die $3200 per ton verwijderde CO2 betaald. Dat betekent dat er een hoop nieuwe gasflessen nodig zijn. De volgende klant zal nog maar $2000 betalen, maar als de investeringen goed door gaan, kunnen de klanten uiteindelijk een bedrag van $500 per ton in rekening brengen.
En dan is de echte hype om het broeikasgas te kopen nog niet eens van start. “We zitten in een soortgelijke economische positie als de olie- en gasindustrie in de jaren 80 zaten. En daar moeten we nog verder uit groeien. Alleen in Nederland al stoten we 160 megaton uit, en wereldwijd gaat het zelfs om 37 gigatons.”
Tegen 2030 is een megaton koolstof is het doel van Sharifians bedrijf. “We willen binnenkort een pilot opzetten van van 250 ton per jaar – 30 kilogram per uur. Daarvoor hebben we een modulair ontwerp. Om die aan elkaar te koppelen is niet zo’n probleem, maar het echte water maakt het ons moeilijker met corrosie, fouling en temperatuursverschillen. We beginnen bijna de pilot te bouwen, maar zoeken nog naar een plek die al zeewater oppompt om kosten te besparen.”
Haar trots, strijdlust en enthousiasme schemeren door in haar woorden. “We zijn ook nog eens genomineerd voor de Elon Musk XPRIZE op het gebied van carbon-capture, waarin we $100 miljoen kunnen winnen. Vorige keer zaten we bij de $1 miljoen prijs al in de top 60 – en we waren amper van start toen.”
“We hadden nooit tot dit punt kunnen komen als Wetsus, NEW-ttt, NWO, ons team, en REDstack ons niet zo enorm hadden geholpen.”
Het SeaO2 team bestaat uit zeven werknemers – engineers van alle soorten en maten. Maar nu zijn er meer mensen nodig, van stagiairs tot business-skilled personeel. Voeg je bij ze op https://seao2.homerun.co
Wil je ook succes behalen?
Neem contact op met Ronald Wielinga, ondernemensbeheerder via +31 6 121 38 876 of r.wielinga@watercampus.nl.