Op weg naar slimme toiletten

Bastiaan Star en Pieter Herings startten een eigen bedrijf. Met hun interesse al eerder gewekt in de gezondheidgegevenssector, begonnen de heren een b.v. om slimme toiletten te ontwikkelen; met als doel: strijden tegen de klimaatverandering en geld besparen. Hun avontuur en route naar eigen bedrijf werd mede financieel mogelijk gemaakt door NEW-ttts VentureLab.

Urine als bron van informatie

“We spoelen zoveel waardevolle informatie door,” stelt Bastiaan Star, “in het ziekenhuis nemen we wel heel veel van deze gezondheidsgegevens uit menselijke uitscheidingen op.” Het was dan ook dit gat in de markt waar de mede-oprichter van Wadify zich op zou storten. Zijn aanvullende kracht op biomedisch ingenieursgebied, Pieter Herings, zag het ook: “de toiletten van nu zijn over hun houdbaarheidsdatum heen. Er is maar weinig aan veranderd in de afelopen eeuw. Wij bedachten daarom ze te vernieuwen en verbeteren met sensoren.”

230 miljard liter

“Er gaat zo veel, nu al schaars, drinkwater verloren in onze toiletten,” zegt Star. Hoewel ze hun bedrijf eerst richtten tot gezondheidsgegevensverzameling, ontdekten de heren al snel dat ze een urgenter probleem konden bestrijden – de drinkwaterschaarste. Herings: “Elke dag spelen we gemiddeld 35 liter schoon drinkwater door de w.c. Dat is een onvoorstelbare 230 miljard liter per jaar die alleen al in Nederland verloren gaan.” “En de meeste mensen zijn bij het doorspelen zich niet eens bewust van de schaarste en de gevolgen daarvan op de natuur,” voegt Star toe.”

Het is een simpel concept: des te minder menselijke uitwerpselen er in de toiletpot terecht komen, des te minder water nodig is om deze door te spoelen,” legt de ingenieur uit. “Al snel beseften we dat onze sensordata geschikt was om de perfecte hoeveelheid spoelwater te bepalen. We ontdekten dat 200 mL urine maar 2,5 L water behoeft, en niet de gebruikelijke zes. Zelfs de huidige gesplitste doorspoelknop levert te veel: vier liter voor de kleine boodschap. Daarnaast kan je met sensoren zien hoeveel de toiletten gebruikt worden, waarmee je tijd, chemicaliën, water en geld voor de schoonmaak kan sparen.

Het diepe

Na hun ideeën te hebben gepresenteerd, zijn de beide heren tot VentureLab getreden. Hun concept past perfect in het Netherlands Enabling Water technology (NEW-TTT)-thema is daarom ook medegefinancierd door het fonds. En ze kunnen vrijblijvend deelnemen aan het ontwikkelingsprogramma. In VentureLab ontwikkelt Wadify zich van idee tot volwaardige onderneming. Aldaar krijgen ze dan ook hoorcollege’s, testmogelijkheden, samenwerkingen, experts adviezen en meer.

Star: “We hebben nu zo’n vier maanden gehad van het jaarlange programma. Binnenkort hebben we onze eerste evaluatie. Daarbij vertellen wij ons verhaal, vertellen wij over onze oplossing en hoe wij het financiële plan voorzien. Zoals ze ook doen in Shark Tank, presenteren wij ons businessplan aan de jury van experts, die ons op verschillende niveau’s beoordelen. Het gaat niet geheel gestaag. Je wordt uit je comfortzone gehaald, in het diepe gegooid, maar het past me wel. Het geeft echt inzicht en goede uitgangspunten voor verandering.”

Hering: “Het is zeker waardevolle kennis die we opdoen bij VentureLab. Het leert ons over allerlei aspecten – van marketing, tot stategie en financiën. En omdat je er allemaal in hetzelfde schuitje zit leer je ook veel van je medecursisten.”

Verlangen

Hun product is op komst. Het eerste prototype is al gereed; hij staat bij de ingenieur in het studentenhuis. Dit toilet neemt meetgegevens op en stuurt ze naar de cloud voor verdere analyse. Al zo kunnen de ondernemers hun product verbeteren.

“Over een jaar willen we op grote schaal zijn. We willen een investeerder vinden en een plek waar we vijf tot tien van deze w.c.’s kunnen plaatsen. Over vijf jaar staat we helemaal op de markt met eigen product.” En de droom van gezondheidsgegevensverzameling blijft een om te verlangen. Hoewel het op deze manier niet lang op zich hoeft te laten wachten.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met info@wadify.nl

Wil je ook succes behalen?
Neem contact op met Ronald Wielinga, ondernemensbeheerder via +31 6 121 38 876 of r.wielinga@watercampus.nl.