Nautic Waterloo – Een Doorbraak in Waterzuivering voor Boten

Klanten staan in de rij voor het miljoenenidee genaamd Nautic Waterloo – de kleine afvalwaterzuiveraar voor aan boord van schepen. Medeoprichter Dr. Doekle Yntema spreekt over het succes van de jonge startup en de hulp die NEW-ttt heeft kunnen bieden. Het bedrijf staat klaar om product ui te rollen en klanten staan te popelen, nu helpt NEW-ttt om de puntjes op de i te zetten.

Vrijdagmiddag

Het leek een gewone vrijdagmiddag in 2021, maar in een ogenschijnlijk filosofisch hersenspinsel goten Albert Bosma – financieel expert, Doekle Yntema – elektrisch ingenieur, en Marco de Graaff – microbioloog, het fundament voor een innovatief bedrijf: Nautic Waterloo. Als eigenaar van een huurvloot had Albert al scherp op het netvlies dat de zegelingregeling op het punt stond in te gaan. Formeel was het lozen van toiletwater, of zwart water, al niet toegestaan voor schepen, maar nu zou er beter gehandhaafd worden. En gelukkig maar, want we moeten ook zuinig zijn op ons water. Het extra wetmatige zetje activeerde Albert en zijn elektrisch onderlegde compagnon Doekle om zelf waterkwaliteit te verbeteren en op het gat in de markt te springen. Daarbij hadden ze nog een expert in zuivering nodig – Marco. Het Friese trio, allen werkzaam bij Wetsus, besteedde hun vrije uren de afgelopen jaren goed en zit inmiddels te midden van hun NEW-ttt-validatietest.

Een Simpel Systeem

Dat de illegale lozing zoveel voorkomt, is omdat het op dit moment niet zo simpel is je toiletwater te lozen terwijl je op het water bent. “We wilden een automatisch en zo foolproof mogelijk zuiveringssysteem bouwen dat op allerlei bestaande plezierschepen en woonboten te passen is. En het mag niet ingewikkeld en duur zijn. Er zijn meer startups die allerlei ontsmettingschemicaliën of UV-licht proberen, maar wij doen het enkel met restwarmte van de motor of elektriciteit,” aldus Yntema.

En dat het systeem werkt is één ding, maar om het te verkopen hoort er ook een certificaat bij; en dat valt niet mee. “De eisen voor het certificaat zijn erg streng. Gelukkig zijn de eerdere onhaalbare eisen inmiddels aangepast en eerlijker gemaakt.”

In de Rij

En dergelijke tests geven ook nieuwe inzichten. “We zagen dat onder de specifieke omstandigheden die de certificeringstest vereiste, nog wat bacteriegroei optrad. We moesten dus nog verder ontwikkelen en kregen er hulp van NEW-ttt voor.”

Ze kregen in het waterapplicatiecentrum – WAC – een plekje toegewezen en de hulp van een aantal studenten om verder te innoveren. Yntema: “Het moest zo simpel mogelijk. Het is een RVS-doos met wat buizen en pompjes en we willen het ook niet moeilijk maken.” Er moest dus slim gebruikgemaakt worden van de beschikbare onderdelen. En dat lukte. “De studenten gaven ons een nieuwe kijk, een andere blik.”

Nu zijn de eerste prototypes al in de boten geschroefd. Maar klaar zijn de zuiveraars nog niet. “Er is nog ruimte voor verbetering,” zegt Yntema, “we kunnen nog meer uit de tests in het WAC halen en dat gaan we dan ook doen. Het is ook enorm leuk om te blijven innoveren. We hopen niet alleen een mooi product op te zetten, maar ook iets te betekenen voor de wetenschap in deze sector.”

Ondertussen groeit het bedrijf alsmaar. Met een team van zes zijn ze inmiddels, en betalende klanten staan in de rij en die rij wordt steeds langer.

Wil je ook succes behalen?
Neem contact op met Ronald Wielinga, ondernemensbeheerder via +31 6 121 38 876 of r.wielinga@watercampus.nl.