Een vertrouwensboost om een ondernemersdroom na te jagen

Campus business challenge 2023-winnaars Annija Emersone en Jūlija Karasa van P-Agro Minerals “hadden alleen maar positieve ervaringen” in hun vierdaagse reis van leren en netwerken in de watertechnologische wereld. Het is fantastisch om de erkenning en infrastructuur van afvalwaterbehandeling in Nederland te zien, zegt het duo van het Letse bedrijf. Nu hopen ze hun kennis toe te passen en het succes van hun startup in eigen land uit te breiden.

De twee namen aanvankelijk deel aan de jaarlijkse Business Challenge die uit meerdere sessies bestaat om het internationale potentieel te verkennen en te leren hoe het hier gaat. “Het waren intensieve sessies, maar met grote waarde,” zegt P-Agro Minerals medeoprichter Annija Emersone. “Met misschien wel de meest waardevolle les – dromen, groter denken. We hadden gastcolleges van watertechnologie-ondernemers en hun feedback, pitches, rondleidingen door laboratoria en faciliteiten, en ook een CEO-diner. Het waren alleen maar positieve ervaringen. Ik heb nog nooit zo snel zoveel geleerd.”

En om het nog leuker te maken, won het duo ook nog. Hun geheim? Emersone: “We hadden ons huiswerk natuurlijk al gedaan. We hebben uitgebreide plannen gemaakt en marktonderzoek gedaan in Letland.” Bovendien, voegt hoofdonderzoeker en brein achter het kernidee Karasa toe: “We zijn sterk in multidisciplinariteit. Ons team bestaat uit zowel wetenschappers als ondernemers.”

The two hope to use a novel technology to delve into an untapped resource stream that is our wastewater. Using a mineral they have dubbed Letonite, the team will recover much-needed phosphorus from a now pollutant stream and apply it as fertilizer for agricultural lands. Their research is still ongoing. And now, with real-world testing, the company is inching closer to success. They have started their journey towards their first customers. “Thanks to WaterCampus,” they have closer ties to industry to help them fulfill their dream.

Maar ze benadrukken dat ze ook grote waarde zien in andere teams en dat het in deze concurrerende vorm het beste in iedereen naar boven bracht.

De twee hopen een nieuwe technologie te kunnen gebruiken om ons afvalwater, een onaangeboorde bron, te kunnen benutten. Met behulp van een mineraal dat ze Letoniet hebben genoemd, wil het team broodnodige fosfor terugwinnen uit een nu vervuilende stroom en het toepassen als meststof voor landbouwgrond. Hun onderzoek is nog gaande. En nu, met testen in de praktijk, komt het bedrijf dichter bij succes. Ze op weg naar hun eerste klanten. “Dankzij WaterCampus hebben ze nauwere banden met de industrie om hun droom te verwezenlijken.

Wil je ook succes behalen?
Neem contact op met Ronald Wielinga, ondernemensbeheerder via +31 6 121 38 876 of r.wielinga@watercampus.nl.