Solaq

Water afvangen uit de lucht

Het Groningse bedrijf Solaq heeft een ingenieuze oplossing bedacht om waterdamp uit de lucht op een duurzame manier om te zetten in drinkwater. Het systeem kan vrijwel overal ter wereld worden ingezet, zelfs in woestijngebieden.

Ongeveer vijf jaar geleden begonnen Reuben Moore, Evert van Voorthuysen en Peter Solleveld met de ontwikkeling van het systeem. Nu kan het Air-to-Water systeem van Solaq praktisch wereldwijd worden toegepast zonder afvalproducten te genereren. Het vergt minimaal onderhoud en is niet afhankelijk van bestaande infrastructuur, omdat het gekoppeld is aan zonnecollectoren. “Het systeem bestaat uit twee gestapelde zeecontainers en combineert twee processen,” legt Moore uit. “Een grote hoeveelheid lucht wordt in de container gezogen en komt in de absorber, waar water aan de lucht wordt onttrokken. Dit water komt dan in een hygroscopische vloeistof terrecht. Het tweede deel is de distillator,” vervolgt Moore. “Het water wordt dan verwijderd uit de hygroscopische vloeistof en omgezet in drinkwater door middel van een thermisch distillatieproces. Dit zijn dus twee heel verschillende onderdelen. En de combinatie met onze zelfontwikkelde absorbertechnologie maakt ons uniek en stelt ons in staat om drinkwater te produceren op een zeer kosteneffectieve manier.”

Solaq begon aanvankelijk met het testen van de afzonderlijke componenten. Een van die onderdelen werd getest bij NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, waar de Braziliaanse professor Luewton Agostinho zich ook bezighoudt met watertechnologie. “Hij keek ook namens de Braziliaanse overheid of er in Europa of Nederland interessante watertechnologieën werden ontwikkeld. En waar wij aan werkten, paste daar perfect bij,” legt Moore uit. Het eerste prototype werd in de zomer van 2022 naar Brazilië verscheept voor het proefproject. “Alles ging precies zoals we hadden voorspeld. Het is geweldig, maar het gaf ons ook het gevoel dat we gewoon in Nederland hadden kunnen blijven,” grapt Moore.

Solaq ontving onlangs financiering van NEW-ttt. “Voor Solaq was het NEW-fonds echt een enorme opluchting,” zegt Moore. “Als startup zaten we vlak voor de zogenaamde Valley of Death, waar je gewoon te klein bent voor commerciële investeerders, dus dit kwam voor ons op een perfect moment. Met de financiering wil Solaq het komende jaar een pilotversie van een standaard unit in Nederland bouwen en testen. “We hebben met de pilot in Brazilië bewezen dat de technologie werkt, dus nu is het tijd om te testen wat uiteindelijk het commerciële systeem wordt. Dit systeem moet tot 6.000 liter water per dag, afhankelijk van de lokale weersomstandigheden, kunnen produceren op een duurzame manier. Als alles volgend jaar volgens plan verloopt, kunnen we in 2025 beginnen met de verkoop van de eerste systemen in Brazilië. Deze financiering brengt ons een heel eind, maar waarschijnlijk willen we over ongeveer een jaar ook nog de mogelijkheden voor nieuwe investeringen onderzoeken.”

“Wat we uiteindelijk proberen te doen, is mensen voorzien van schoon en veilig drinkwater in gebieden waar dat niet direct beschikbaar is. En we zijn enorm gemotiveerd om echt een verschil te maken. En dat is ook de uitdaging van sociaal ondernemerschap. We zijn idealistisch, maar tegelijkertijd moeten we ons ook richten op een goed bedrijfsmodel zodat we een verschil kunnen blijven maken.”

Dit artikel is een hergeschreven uit: Van lucht naar drinkwater. Kijk op nom.nl voor meer gedetailleerde informatie.