Briljant onderzoek heeft bescherming nodig. Zo ook de ingewikkelde vezelweefmethode die Emad al Dhubhani ontwikkelde voor het maakproces van tweepolige membranen.Het is een mogelijk revolutionaire stap in de assemblage van geavanceerde energieopslagmembranen. NEW-ttt financierde de octrooiaanvraag van het idee van de jonge onderzoeker.
Met tijdrovende en intensieve onderzoek, komen ideeën en ontwerpen en ook de vraag naar intellectuele bescherming. NEW-ttt financiert deze octrooiaanvragen voor de watersector. Emad al Dhubhani’s onderzoek was er een van. Zijn kennis omtrent efficiënt gewoven vezels kreeg zijn eigen patent. Een essentiële stap in nieuw ontwikkeling van ge-elektrosponnen tweepoligemembranen.
Of het nou gaat om waterstofproductie of CO2-afvang, tweepolige membranen vormen dé manier om uit water zuur en base te toveren. Met twee tegengestelde geladenpolymeerfolies op bijna onmogelijk korte afstand van elkaar krijg je het voor elkaar en kun je water splitsen. Daarbij kan je de hulp inroepen van een daartussengepropte katalysator, maar ook dan behaal je maar een bepaald efficiëntieplafond. En,door de katalysator vergroot je weer de afstand tussen de twee folies. Juist die spleet, hoe microscopisch klein ook, voorkomt grote innovatie in de technologie.
Al Dhubhani zag er zijn uitdaging in, maar om het ontwerp op te krikken, moest hij het een nieuw dimensie geven. Door twee tegengesteld geladen vezels te weven in een maas met een katalysator erbij krijg je een ge-electrosponnen tweepoligmembraan,” legt de wetenschapper uit. “Hoewel het principe niet geheel nieuw is, is het inzetten van nieuwe materialen een pittige uitdaging. Maar het is ons gelukt.” En nu, met de hulp van NEW-ttt financiering, is de uitvinding klaargemaakt om de markt te bestormen – de volgende generatie tweepoligemembranen die ons maar zo eens zouden kunnen helpen met de opslag van energie, afvang van CO2 en productie van H2.
Wil je ook succes behalen?
Neem contact op met Ronald Wielinga, ondernemensbeheerder via +31 6 121 38 876 of r.wielinga@watercampus.nl.