Wat is NEW?
Hoe zet je wetenschappelijk onderzoek om in concrete oplossingen om het dreigende tekort aan zoet water? En hoe brengen we die innovaties succesvol naar de markt? Het NEW-plan biedt antwoord door de komende jaren 8 miljoen euro te investeren in veelbelovende kennisstarters in watertechnologie. Geweldig, maar… wat is NEW?
NEW staat voor Netherlands Enabling Water technology. Het NEW-consortium bestaat uit Wetsus, Deltares, de Rijksuniversiteit Groningen en de NOM. Samen stimuleren zij kansrijke initiatieven op het gebied van watertechnologie. De hoofdthema’s die veelal aan bod komen zijn waterzuivering, hergebruik van water en grondstoffen, productie en opslag van energie uit water, en slimmer beheer van watersystemen.
Hoe zit het in elkaar?
De NEW-ttt bestaat uit twee pijlers: pijler 1 richt zich op de valorisatie van onderzoek door de oprichting van (spin-off)-bedrijven, en pijler 2 richt zich op de financiering van recent opgerichte start-ups.
Wil je meer weten?
Neem contact op met Roel Meulepas voor meer informatie over het NEW-project en de ondersteuningsmogelijkheden die NEW biedt.
Het NEW-ttt wordt mede gefinancierd door een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat & het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
“Het NEW-plan zet Nederland nog steviger op de kaart als watertechnologieland. Dankzij de kennisbundeling tussen de kennisinstellingen en het fonds kunnen we kennisvalorisatie versnellen. NEW geeft ons de mogelijkheid om kennisstarters systematisch en professioneel te helpen. Deze kennisstarters zijn de brug tussen wetenschap en maatschappij. Om een wereld te creëren waarin je zelf zou willen leven, hebben we creatief onderzoek nodig en moeten we dit onderzoek toepassen in de maatschappij. Daarom is deze combinatie met ondernemerschap zo belangrijk; er zijn commerciële bedrijven nodig om de cirkel rond te maken.”
Cees Buisman, directeur van Wetsus en voorzitter van de stuurgroep NEW-ttt
Binnen Pijler 1 bundelen drie internationale topinstituten – Wetsus, RUG en Deltares, die gezamenlijk het hele thema watertechnologie bestrijken, hun valorisatiekracht en ambities. Door de gebundelde kennis en expertise zullen door de kennisstarters sterkere innovaties worden ontwikkeld.
De werkzaamheden in pijler 1 richten zich onder andere op:
Voor jonge startende ondernemingen biedt NEW ook initiële financiering, meestal in de vorm van converteerbare leningen die bedoeld zijn om investeerder-klaar te worden. Dit deel van de TTT-ondersteuning wordt geleverd door de NOM samen met een aantal andere (particuliere) investeerders. Naast kapitaal biedt het fonds praktische ondersteuning aan pas opgerichte startende ondernemingen door middel van hun uitgebreide kennis, ervaring en vooral hun netwerken in zowel de financiële als industriële sector.
In het onderstaande portaal vind je de verschillende aspecten waarmee NEW jou van dienst kan zijn – voorzien van het NEW ttt-logo.
Maak kennis met succesvolle NEW ttt bedrijven. Velen gingen je voor of het nou gaat om onze financierings-, incubatie-, validatie- of patentenprogramma.