“Wij zoeken problemen voor onze oplossing”

Sybrand (rechts op de foto): “Ik ken Hans-Henk al sinds 1992. We volgden in Leeuwarden de studie chemische technologie. Samen ontwikkelen we nu metalen membranen met heel kleine poriën. Ze zijn slechts een halve micron groot. Hiervoor passen we elektrochemie toe. Onze membranen zijn veel robuuster en energiezuiniger dan de gebruikelijke varianten. Er gaat bovendien tien keer zoveel vloeistof doorheen.”

Hans-Henk: “Nadat wij onze uitvinding hadden gepatenteerd, begonnen we in 2009 met Metalmembranes. Het was eerst een vrijdagmiddagactiviteit naast onze andere baan: ik ben ook directeur van ECM Technologies in Leeuwarden, Sybrand is onderzoeker bij Wetsus. Dankzij subsidies konden wij ons bedrijf en de techniek verder ontwikkelen.”

Onze vondst is nog maar het topje van de ijsberg. Toch denken wijal commercieel. Net als bij onze membranen is de werkwijze niet conventioneel. Wij hebben al een oplossing en moeten nu zoeken naar problemen – normaal is het andersom. De klant met een probleem moet ons natuurlijk ook snel vinden. Vooral internetmarketing is belangrijk. Wij investeren daarom veel in onze website, waarop
ook 3D-animaties komen.”

Sybrand: “Metalmembranes wil de komende jaren met klanten prototypes en eindproducten ontwikkelen. Via onze andere baan hebben Hans-Henk en ik al contacten. Wij gaan nu verder de nichemarkten afzoeken. Ik denk aan de medische hoek en sectoren waar analysetechnieken en fijne filtratie worden toegepast.

Voor innovaties zoals onze metalen membranen is het goed om verschillende disciplines bij elkaar te zetten. Dat gebeurt bij Wetsus. Vanuit allerlei invalshoeken pakken ze daar problemen aan. Kennis wordt daadwerkelijk toegepast. Het aantal innovatieve watertechnologiebedrijven in Leeuwarden groeit. Daar gaat veel uitkomen. Zelf vind ik de processen om water te ontzilten nu erg gaaf.”
Hans-Henk: “Fryslân en Leeuwarden staan op de waterkaart. Als ik met mijn contacten in het werkveld spreek, vermeld ik altijd dat wij opereren vanuit Leeuwarden. Dan voel ik mij trots.”