Water Alliance legt verbindingen met watercluster Las Vegas

De Water Alliance nam deze week deel aan een trip van WTC Leeuwarden naar Las Vegas in de VS. De Leeuwarder delegatie onder leiding van wethouder Henk Deinum (economische zaken) was deze week namelijk in de Amerikaanse stad om de general assembly van WTC’s bij te wonen. Dit grote zaken-evenement wordt in 2018 in Leeuwarden gehouden en officieel werd in Las Vegas de overdracht van de organisatie voor 2018 gedaan. Dit gebeurde tijdens een groot gala, onderdeel van een driedaags congres, in het Paris hotel aan de Strip in Las Vegas.

Het evenement in 2018 wordt in april gehouden. Dan komen honderden deelnemers afkomstig van diverse WTC-organisaties in de wereld naar de Friese hoofdstad. Water zal tijdens dat 2018-evenement een belangrijk thema vormen.

Hein Molenkamp, directeur van Water Alliance, heeft tijdens dit WTC-congres in de VS een speciale watertechnologie meeting geregeld met WaterStart in Las Vegas. WaterStart is een vergelijkbare clusterorganisatie als Water Alliance voor de staat Nevada, waar Las Vegas de hoofdstad van is.
De staat Nevada kent vele uitdagingen als het om water gaat. Las Vegas ligt middenin een woestijnachtig gebied, waar water schaars is. Via WaterStart is een programma gestart om wereldwijd op zoek te gaan naar nieuwe innovatieve technologieën die de snel uitdijende stad kunnen helpen slimmer met watergebruik om te gaan.

De Nederlandse delegatie bestond uit een zestal deelnemers, allen betrokken bij het in Leeuwarden gevestigde watercluster van de Water Alliance. Wethouder Henk Deinum maakte namens de gemeente Leeuwarden duidelijk wat het belang van de Water Alliance is voor de versterking van de economie van de regio. Nathan Allen, directeur van WaterStart, lichtte toe dat zij op soortgelijke gronden twee jaar geleden zijn opgericht en gefinancierd worden door zowel de stad Las Vegas als de staat Nevada. Men stimuleert de vorming van nieuwe bedrijvigheid op gebied van watertechnologie en ontwikkelt samen met diverse stakeholders oplossingen voor de uitdagingen waar men voor staat. Daarbij kijkt men goed wat er aan technologie in de wereld beschikbaar is.

Na de meeting werd een tour gemaakt naar een van de twee grote drinkwaterproductielocaties van Las Vegas. De River Mountains water treatment facility is onderdeel van de Southern Nevada Water Authority’s (SNWA): Een imposante waterzuivering, die haar water uit de nabij gelegen Lake Mead oppompt en o.a. de stad Las Vegas hiermee van drinkwater voorziet.

Er werden ook concrete zaken gedaan. Zo gaat Wafilin Systems, dat is gevestigd op de WaterCampus Leeuwarden, binnenkort samen met Westra Roestvaststaal uit het Friese Elahuizen een eerste installatie bouwen voor een textielwasserij in Las Vegas. Wafilin heeft een membraantechnologie ontwikkeld waarmee de hete waswaterstroom van industriële textielwasserijen hergebruikt kan worden. De technologie is enkele jaren geleden ontwikkeld met behulp van subsidie vanuit Fryslân Fernijt en is destijds bij textielwasserij de Blinde in Heerenveen getest. De uitkomst van die testperiode was dat reiniging en hergebruik met behulp van zogenaamde keramische membranen veel energie en water bespaart.

De installatie gaat op dit moment op transport en zal in de loop van mei worden geïnstalleerd bij de klant, een textielwasserij in Las Vegas.

Kijk voor meer informatie op de volgende websites:
www.waterstart.com
www.snwa.com/about/regional_treatment_rmwtf.html
www.wafilinsystems.nl
www.wateralliance.nl