Membraantechnologie een boost voor de economie

Op het gebied van watertechnologie is de afgelopen jaren in Friesland een ‘innovatie ecosysteem’ ontstaan dat internationaal begint op te vallen. Dat systeem bestaat uit een evenwichtig netwerk van wetenschap, onderwijs, laboratoriumonderzoek, demo-sites, launching customers en marketing. Een zich snel ontwikkelende markt is die van de membraanfiltratie. Een techniek waarmee water (of andere vloeistof) kan worden gefilterd. Slimme toepassingen en innovaties bij deze specialisatie zorgen voor een grote impact op de economie.

Wetsus liet tijdens de EDS Conference tussen 6 en 8 februari al zien dat Membraanfiltratie wereldwijd gespreksonderwerp is. 130 membraanspecialisten van over de hele wereld kwamen bij elkaar om te discussiëren over de nieuwste ontwikkelingen in de membraanwereld.

Op 17 februari organiseerde de Water Alliance een de netwerkbijeenkomst ‘Sanitaire membraanfiltratiesystemen in industriële processen.’ bij Westra RVS in Elahuizen. Westra RVS is een gezond MKB-bedrijf dat al heel wat jaren samenwerkt met onder andere membraan-specialist Wafilin Systems, kersverse winnaar van de WIS award, de stimuleringsprijs voor innovatie op het gebied van watertechnologie. Samen maken de bedrijven kant en klare innovatieve producten voor de procesindustrie. En dat heeft al mooie projecten opgeleverd. Al vergt het soms ook geduld, zo leerden de aanwezigen.

Voor Avebe ontwikkelde de combinatie een manier om door middel van filtratie aanzienlijk te bezuinigen op kosten voor water en energie. Dit bij de raffinage van aardappelen. “En dat komt ons goed uit”, vertelde Erik Koops, programmamanager duurzaamheid bij het van oorsprong Groninger bedrijf. “Duurzaamheid is voor ons belangrijk. Als ideaal, maar ook uit economische overwegingen. Op onze beide productielocaties samen halen we met name dankzij deze innovatie jaarlijks al 1,5 miljoen euro aan kostenbesparingen.”

Impact

Volgens Alex Berhitu, Manager Business Development bij de Water Alliance en tijdens de middag in de rol van ‘presentator-moderator’, is de samenwerking een mooi voorbeeld van de impact die watertechnologie kan hebben. “Je ziet dat niet alleen de sector watertechnologie profiteert (Wafilin Systems, red.), maar ook de maakindustrie (Westra RVS, red.) en dus ook de procesindustrie (Avebe,red.). Uiteraard is dat goed voor de economie.”

Wereldwijd

Innovatie is niet altijd de gemakkelijkste weg, zo maakte consultant Koos Oosterhaven duidelijk. Als ontwikkelaar van FACT (the Food Application Centre for Technology; hierin participeren overhead, onderwijs en food-industrie, red.) gaf hij aan dat membranen de toekomst hebben. Toch vergt het implementeren van goede reiniging veel tijd, aldus de onderzoeker. Daar wisten Renze Westra en Harry van Dalfsen (Wafilin Systems) over mee te praten. Zij herinnerden zich de lange weg die ze waren gegaan voordat ze een membraanfiltratie-systeem hadden ontwikkeld waarmee ze specifiek de industriële textielwasserij-sector kunnen helpen om aanzienlijk te besparen op waterverbruik en energie. Na veel onderzoek en een pilot bij de wasserij de Blinde in Heerenveen kwam men in contact met Australische partner Hydrasyst, een watertechnologiebedrijf dat zich met name richt op afvalwaterzuivering. Dat resulteerde uiteindelijk in een joint venture.

Managing Director Kyle Wolff vertelde de aanwezigen waarom hij het zag zitten. “Toen we Harry van Wafilin tegenkwamen hadden we al snel door dat hij meer van membranen wist dan wij. Tegelijkertijd hebben wij de marktkennis en het netwerk om de techniek naar de markt te brengen. Samen gingen we verder ontwikkelen en we hebben nu de overtuiging dat we voorop lopen in de markt. Er is grote belangstelling. Binnenkort gaan we mondiaal enkele demo-projecten doen, waaronder in Las Vegas.”

Ook voor andere sectoren kan innovatieve membraan-technologie een ‘gamechanger’ zijn, zo werd de ruim vijftig gasten duidelijk. Neem de melk-industrie. Wafilin won recentelijk de innovatieprijs WIS award met de innovatie ‘Concentrating Milk’. Het idee achter de innovatie is dat melkveehouders al op de boerderij de melk snel en goedkoop kunnen indikken, zo legde Thomas Roersma uit. Het gevolg: besparing op transportkosten en de boer kan het overgebleven water hergebruiken. “Een zeer interessante innovatie”, stelt Berhitu. “En al weer een voorbeeld van hoe niet alleen watertechnologie geld kan verdienen, maar de gehele zuivel sector. Als dit lukt kunnen namelijk ook boeren en bedrijven als Friesland Campina profiteren.”

Disruptief

Voordat het zover is zal er nog wel wat water naar de zee stromen, zo benadrukte ook Kees de Koning, directeur van de Dairy Campus. Innovaties worden door velen nu eenmaal als ‘disruptief’ ervaren. “We gaan eerst uitvoerig testen, bij ons op de Dairy Campus. We hangen gewoon zo’n Wafilin-apparaat achter een melkrobot en dan gaan we gedetailleerd kijken wat er allemaal met de melk gebeurt. Als het vlekkeloos slaagt heb je een gamechanger. Maar boeren zullen hun processen moeten aanpassen en dat geldt ook voor de industrie. Die reageert tot nu toe dan ook terughoudend. Ik denk dat het een teken is dat je goed bezig bent.” Berhitu: “Dit zijn ontwikkelingen die we willen steunen. Mogelijk werpen we hiermee weer een nieuw steentje in de vijver met directe economische gevolgen voor deze regio.”

De netwerkbijeenkomst Sanitaire membraanfiltratiesystemen in industriële processen’ werd georganiseerd door Water Alliance, Frisian Dutch Dairy Network en de Top Sector Water.