“Legionellavrij dankzij zilver en koper”

“De aandacht voor legionella in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Zeker na 1999. Toen overleden 32 mensen aan de bacterie na een bezoek aan de Westfriese Flora in Bovenkarspel.

De inspecties zijn steeds strenger geworden. Toch komt legionella nog voor. Zoals in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, hotels, campings en pretparken. Je vindt de bacterie vooral in dode hoeken van leidingen of stilstaand water. Helaas rust er nog steeds een taboe op legionella. Vaak verzwijgt men het als de bacterie wordt aangetroffen.”

“Holland Water bestrijdt en elimineert al ruim tien jaar legionella met het in eigen huis ontwikkelde Bifipro-syteem. Als water een gebouw binnengaat, komt het eerst langs de Bifipro. Het systeem
berekent hoeveel stroom op de elektrodes gezet dient te worden. In elke liter water moet ongeveer 400 microgram koper en 40 microgram zilver terechtkomen om legionella te bestrijden.

Met het Centre of Expertise Water Technology (CEW) in Leeuwarden hebben we een sensor ontwikkeld om de zilveren koperconcentraties nauwkeurig en realtime te monitoren. Daarmee zijn dure, tijdrovende monsters straks verleden tijd.

Drinkwater is heilig in Nederland – en terecht. De politiek dacht aanvankelijk dat zilver en koper in het water schadelijk konden zijn voor mens en milieu. Uit onafhankelijk onderzoek bleek dit niet het geval. Vergeleken met concurrenten is de Bifipro dus betrouwbaarder, milieuvriendelijker en efficiënter.

De legionellawereld is vrij conservatief. Onze grote kracht is innovatie. Holland Water blijft doorontwikkelen. Wij zijn hierdoor niet alleen marktleider op basis van het aantal geplaatste systemen – ongeveer 200 in Nederland – maar ook qua techniek.

Inmiddels zit Holland Water ook in België en Italië. Daar komen snel
meer landen bij. Elk land heeft een andere wetgeving; wij moeten overal weer de werking van de Bifipro aantonen. Ik doe het graag. Mijn drive is om de wereld te verbeteren.”