Leeuwarden krijgt VN titel “Innovating City”

Leeuwarden mag zich UN Innovating City noemen. Dit maakte Helen Scott van de Verenigde Naties woensdag 17 december 2014 bekend. De Friese hoofdstad is daarmee één van de 18 steden wereldwijd die deze titel voert. Deze steden maken deel uit van het UN Global Compact Cities Programme (UNGCCP). Leeuwarden is de tweede stad die zich richt op watertechnologie binnen dit programma.

Watertechnologie is al jaren een belangrijk speerpunt van Leeuwarden en Fryslân. En het is ook één van de Nederlandse topsectoren. Wethouder Deinum van de gemeente Leeuwarden is trots op deelname aan het Innovating City programma. “Hier in Fryslân ontstaan innovatieve oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek. Dat sluit ook goed aan op de recent gemaakte afspraken tussen de Wereldbank en Nederland. Via het UNGCCP gaan we wereldwijd samenwerken. Via dit netwerk van de Verenigde Naties kunnen we onze kennis en oplossingen beschikbaar stellen aan andere landen”, aldus wethouder Deinum.

Het mes snijdt volgens Deinum aan twee kanten: “We zien dat steeds meer internationale en nationale bedrijven zich willen vestigen op de WaterCampus. Deze titel maakt de unieke Friese infrastructuur op het gebied van watertechnologie extra zichtbaar. Bedrijven en organisaties uit binnen- en buitenland kunnen gebruik maken van de uitstekende onderzoeksfaciliteiten en demosites in Fryslân. En dat is weer goed voor de Friese werkgelegenheid. Samen maken we van Nederland de Europese Watertechnologie Hub, met WaterCampus Leeuwarden als fysieke kern.”

WaterCampus Leeuwarden

WaterCampus Leeuwarden is het fysieke knooppunt van de Nederlandse watertechnologiesector, en heeft de ambitie deze sector verbindende rol te vervullen voor heel Europa. WaterCampus organiseert samenwerking tussen (inter-)nationale bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de watertechnologiesector, teneinde synergie te creëren voor innovatie, onderwijs en ondernemerschap van wereldniveau en om daarmee de positie van Europese watertechnologie te versterken. WaterCampus biedt naast deze samenwerkingsfunctie een unieke onderzoeksinfrastructuur en is daarmee een ontmoetingsplaats van wetenschappers en bedrijven uit heel Europa. De internationale samenwerking, die vanuit WaterCampus Leeuwarden wordt georganiseerd en gestimuleerd, leidt tot kennis, talent en ondernemerschap waarmee bijgedragen wordt aan het oplossen van de wereldwaterproblemen.