Europese burgemeesters komen naar Leeuwarden 11 November 2015

Mayors & Water: Water hoger op de Europese agenda

Leeuwarden, capital of water technology, kan zich opmaken voor de komst van vele burgemeesters uit heel Europa. Gekoppeld aan de grote EIP Water Conference op 10 februari 2016 wordt in Leeuwarden nog een belangrijke internationale waterconferentie gehouden; Mayors & Water Conference op 11 februari. Deze wordt georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met Wetsus en de gemeente Leeuwarden.

Ferd Crone_burgemeesterBurgemeester Ferd Crone: “In Leeuwarden vindt de EIP Water Conference plaats, waar de hele Europese water-top aanwezig is. De Europese Commissie heeft Leeuwarden gevraagd om aansluitend een conferentie te organiseren voor Europese burgemeesters om over het belang van water te praten. Wij doen dat met alle genoegen en zijn trots op de prominente positie die Leeuwarden inneemt in het Europese innovatielandschap als Capital of Water Technology.”

Europees Commissaris voor Milieu, Karmenu Vella, nodigt 100 burgemeesters uit de Europese Unie uit om naar Leeuwarden te komen. Het doel van de conferentie is om de ambitie van steden om wateruitdagingen het hoofd te bieden verder op te voeren. Vrijwel alle Europese steden kampen met waterproblemen, of het nu gaat om watertekort, problemen met de waterkwaliteit, overstromingen, verouderde infrastructuur of slechte zwemwaterkwaliteit.Bovendien neemt deze uitdaging verder toe door moeilijk afbreekbare stoffen (zoals bijvoorbeeld medicijnresten en bestrijdingsmiddelen) in het water, klimaatverandering en gebrek aan investeringen in de zuiveringen en leidingen.

Reden genoeg om als steden de handen ineen te slaan en samen te werken aan het garanderen van voldoende water van de juiste kwaliteit voor huishoudens, bedrijven, stadsparken, kanalen, zwemwater en landbouw.
Door deze conferentie van burgemeesters moet het thema water hoger op de Europese agenda komen en er moet commitment gevonden worden van een aantal Europese steden, dat bereid is om vooruit te lopen in het nemen van maatregelen en om te leren van elkaars oplossingen en fouten.