Drie dagen netwerken en nieuwe projecten opdoen tijdens Aqua Nederland Vakbeurs 2017

Van 21 t/m 23 maart was de WaterCampus aanwezig op de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem. Met in totaal zo’n 300 exposanten is Aqua Nederland het belangrijkste jaarlijks terugkerende evenement voor de watertechnologiesector in Nederland. In de ochtenduren konden deelnemers themalezingen bijwonen van de Nationale Watertechnologie Week en van 12.00 tot 20.00 uur was de beursvloer geopend voor het publiek.

Op de ruime stand van de WaterCampus werden bezoekers aangemoedigd om in competitie water ‘schoon te fietsen’ op een speciaal geprepareerde dubbele spinningfiets met waterfilter. De winnaar van ieder duo kreeg als beloning een sportieve led-armband om veilig mee te lopen of te fietsen in het donker. Uit alle deelnemers werd een winnaar geselecteerd voor een cadeaubon t.w.v. € 75. Siebe Vrieswijk van IMD heeft deze gewonnen. IMD helpt bedrijven, waterschappen en gemeenten bij het optimaliseren van hun waterhuishouding. We vroegen Siebe waarom hij de WaterCampus-stand bezocht: “Binnen IMD houd ik mij bezig met innovatief meten binnen de waterketen. CEW houdt zich bezig met innovaties, dat lokte mij – in combinatie met de fietsen (ik ben wielrenner) – naar de CEW stand!” aldus Siebe.

Siebe Vrieswijk van IMD in actie op de schoonwaterfiets (voorgrond)
Siebe Vrieswijk van IMD in actie op de schoonwaterfiets (voorgrond)

 

Asfalt

Op de achtergrond was het fietspad te zien dat tot stand kwam met uit afvalwater gewonnen cellulose als afdruipremmer. Het CEW was in opdracht van KNN Cellulose betrokken bij de hygiënisatie van de cellulose, met daarbij als uitdaging om de structuur te behouden. Het fietspad bood een uitstekende aanleiding voor gesprekken over het zeer diverse vakgebied dat watertechnologie heet. Het leverde interessante nieuwe contacten op en diverse afspraken voor vervolggesprekken.

Studenten

Iedere dag was er een wisselend team van twee studenten op de stand aanwezig om een toelichting te geven op het toegepast onderzoek dat het CEW in opdracht uitvoert. De studenten maakten volop van de gelegenheid gebruik om te netwerken met potentiële werkgevers en om te leren wat er allemaal ‘te koop’ is in de watertechnologiesector.

Water en Tuinbouw

Tot slot werden er op de beurs enkele belangrijke afspraken gemaakt op beleidsniveau. Zo tekenden Loek Hermans, boegbeeld Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal en Hans Huis in ’t Veld, boegbeeld Topsector Water, een samenwerkingsovereenkomst. Beide topsectoren gaan samenwerken aan een innovatieprogramma om de tuinbouw onder glas, de tuinbouw in de open grond en de akkerbouw tot de meest circulaire ter wereld te maken, en de voedselveiligheid in de keten nog verder te vergroten.  In totaal wisten zo’n 10.000 professionals uit de waterwereld de weg naar Gorinchem te vinden. Daarmee was de beurs voor de WaterCampus en zeer geslaagd. Aqua Nederland Vakbeurs vond ook dit jaar weer gelijktijdig plaats met RioleringsVakdagen.