“De buienrader van waterkwaliteit”

“Mijn naam is Van der Molen, Stefan van der Molen. Namens BlueLeg Monitor (BLM) heb ik de Water Alliance Innovatieprijs 2014 ontvangen voor onze iQWtr. Met de iQWtr-container en iQWtr-app kan iedereen heel eenvoudig de waterkwaliteit meten van bijvoorbeeld sloten en meren. Door alle resultaten online te bundelen, krijg je een ‘buienradar’ van waterkwaliteit. De app heeft veel handige toepassingen. Je ziet bijvoorbeeld meteen in welke plas je beter niet kunt zwemmen of duiken omdat het water troebel is. Zelf vis ik graag op snoek; die houdt van helder water. Met de iQWtr-app weet ik waar ik moet zijn.”

“Het werkt simpel. Je vult een doosje, de iQWtr-container, met water en maakt daar via de app een foto van. De iQWtr-app bepaalt vervolgens de waterkwaliteit aan de hand van de kleur.

BLM had al een vergelijkbare, professionele toepassing: de WISP. Dit ‘pistool’ meet met spectrometers heel nauwkeurig de kleur van het water. Algen, blauwalgen en troebelheid kunnen met de WISP snel en betrouwbaar gemeten worden. Ideaal voor waterschappen met hun tijdrovende en dure laboratoriumanalyses.

Commercieel is de WISP zeer interessant. Sinds 2013 werkt BLM in Canada samen met de grootste zalmkweker ter wereld. Die wil real time de algenconcentraties monitoren en snel handelen bij een giftige soort. Ook baggerbedrijven vormen een mogelijke markt, doordat zij het effect van
hun werkzaamheden moeten bijhouden.

iQWtr en de WISP zijn unieke instrumenten. Ik vind het te gek dat ik bij deze innovatieve technieken betrokken ben! Als kind was ik al met oppervlaktewater bezig. Het zit in de familie: mijn vader werkt bij een waterschap en met mijn opa ging ik vaak vissen. Ik ben ook trots dat ik in Leeuwarden woon.
Ik merk dat de internationale waterwereld naar mijn stad kijkt. Het is met recht de waterhoofdstad van Europa!”